Rik Wynants
April 2021
RIWART - RIK WYNANTS
Kleur, vorm, contrasten… vormen de eigenzinnige stijl van Rik Wynants. Ieder schilderij is een uitdaging en een oefening in kleurschakering en nuances. En toch is kunst voor Rik een uit de hand gelopen hobby. Alhoewel, op zijn twintigste wou hij al kunstschilder worden, naar het voorbeeld van zijn grootoom Marten Melsen. “Diens werk en levenswandel waren echter nogal omstreden en in ons streng katholiek gezin hield een vaderlijke “njet” de artistieke deur op slot…”
Bij aanvang is tekenen en schilderen voor Rik dus een welgekomen afwisseling met een drukke professionele carrière binnen vorming en opleiding. Zijn “Human performance management” vertaalt hij artistiek in lijnen, vlakken en kleuren. Rik was en is, nog altijd een grote fan van het kubisme met Georges Braque voorop. Het ziet daarin de contradictie tussen het afgelijnde dat we in onze samenleving nodig hebben en het buiten de lijntjes kleuren wat we als mens toch niet kunnen laten. Vandaar dat mensen vaak terugkerend item is in het oeuvre van Rik.
Riks artistieke carrière blijft een zoektocht naar expressie met vele variaties. Eerst trekt Rik voor “tekenen en schetsen” naar Mia Verhelst bij de kunstgroep De Mart in Bonheiden. Zij geeft Rik vrij snel de goede raad om kleur in zijn werkjes te brengen.
Rik gaat dus op zoek naar zijn eerste “Color Line” en komt terecht bij Harry Buyck, de gekende libero en nestor onder de Antwerpse kunstschilders. Niet alleen de start van 20 jaren vorming in dit “vrij atelier” maar ook het begin van een artistieke vriendschap.
Bij de start va Lambermontmartre anno 1993 – nu een van de grootste openlucht kunstmarkten - is Rik één van het handjevol kunstenaars die de Place du Tertre – sfeer in Antwerpen importeren.
Wanneer de groep “Wenduinse kunstschilders” stilaan wegdeemsteren, start Rik in 2009 met zijn jaarlijkse “RiWART Expo” in het Wielingencentrum.
Eenmaal aangespoeld in Wenduine, trekt Rik naar het Vrij Atelier bij de kunstacademie Maak in Knokke. De invloed van Edwin Schouppe, zijn nieuwe artistieke coach, bezorgt het werk van Rik een impressionistisch tintje. Het soms strak lineaire en de eerder kubistische stijl krijgt er een dosis kleurnuances bij. Het verbazend eigenzinnig coloriet blijft nu eenmaal het “kunstmerk” van Rik. Zeker wanneer Maak Extra onder leiding van Jean Ferleu en Marijke Van Deursen hem daarna enthousiasmeren voor het fauvistische kleurpallet en doen experimenteren met intuïtieve mengtechnieken. Met als opmerkelijk resultaat volgende commentaar: “Ik zie in Riks werk niet alleen een grote bewondering voor Georges Braque, maar ook interesse voor en voeling met de kleurschakeringen van de Italiaanse Futuristen uit het begin van de twintigste eeuw. Ik ben echter zeer blij dat Rik er in slaagt zijn werken een hedendaags impressie te geven. Hij volgt zijn meesters niet klakkeloos, maar penseelt probleemloos een eigen opmerkelijke kleurlijnen op doek.”
Rik blijft artistieke een bezige bij. Begin 2020 opende hij “RiWart’s Kunstatelier aan de Jan Devosstraat 1 in Wenduine. Wat volgde was een Corona jaar kunstatelier met de deur op slot.
Maar Rik blijft in zijn artistieke agenda initiatieven aanvinken: zijn jaarlijkse RiWart Expo in het Wielingencentrum en zijn deelname aan de Kunst- en Poëzieroute blijven de zomer kleuren in Wenduine. Iedere herfst is hij er ook te gast in restaurant Piccadilly met “RiWart Littoral”. Via Maak Extra participeert hij ook regelmatig aan tentoonstellingen het cultureel centrum Scharpoord, Knokke-Heist. Rik is ook actief binnen een drietal kunstenaarsgroepen, informatie daarover vindt u op zijn website. www.riwart.be .